Литерарна секција „Сремац”-проф. Снежана Обрадовић

Рад у секцији треба надареним ученицима да омогући изражавање својих доживљаја, емоција, знања и мишљења у различитим књижевним формама и остварењима. Све планиране активности и садржаји треба да помогну  члановима секције у истраживању сопствених стваралачких корака и могућности, без устручавања због посебности, различитости и без жеље да им се нешто намеће или наређује. Потребно је помирити две основне супротности: „подстицање и обуздавање слободе детета“.

Важно је да се ученици прилагоде систему рада у секцији, да стекну свест о стваралачким напорима и тешкоћама, да се навикну на похвале, али и на негативну критику (развијање толеранције). Код ученика се кроз рад у секцији развија слобода изражавања личних процена и оцена туђег рада, самодисциплина и самокритичност, навикавају се на истраживачки рад и сл. Такође им се развија естетско осећање за лепоту матерњег језика и писма (калиграфија српске ћирилице), а дружење са мислима и делима великих писаца и уметника подстиче код ученика субјективни доживљај који се може исказати различитим функционалним стиловима и у различитим књижевним формама.

У секцији ће се развијати свест о повезаности различитих уметничких изражајних форми у прози и стиховима, као и о стилском богатству и могућностима које нуди изражајност и функционално-стилска писменост нашег језика. Све ће ово помоћи да се рад литерарне секције током  наредне школске године заврши креативним и надахнутим текстовима ученика и успесима чланова секције на литерарним такмичењима у школи и изван ње. Највећи успеси секције у периоду од овековечени су у збирци награђених литерарних радова „Благородна лоза“ У секцији ће се ове школске године наставити са припремом друге збирке награђених литерарних радова ученика наше школе. То је још један од начина да се настави традиција „Сремца“ и повежу нови чланови секције са успешним претходницима.

Литерарна секција у Економској школи „Нада Димић“ из Земуна постоји више од две деценије, а десетак година носи име „Сремац“ по угледу на Културну секцију „Сремац“ која је основана давне 1928. године, када се школа звала Државна трговачка академија. Настављајући добру традицију некадашње културне секције, данашњи „Сремац“ негује и развија љубав према српском језику и писму, култури изражавања и другим уметничким и културним вредностима. За свој рад Литерарна секција „Сремац“ је девет година заредом награђивана првом наградом на Републичком такмичењу литерарних секција средњих школа (2009-2017) и другом наградом (2018).

Литерарна секција „Сремац“ се укључивала у све јубилеје и прославе важних датума у историји српске и светске књижевности, од којих нарочито издвајамо јубилеје Иве Андрића, Лазе Костића, Доситеја Обрадовића и Вука Караџића. Педесет година од додељивања Нобелове награде за књижевност Андрићу Секција је обележила тематским конкурсом за Дан школе, али и учешћем на међународном литерарном конкурсу Књижевног клуба „Иво Андрић“ из Земуна. Сматрамо изузетним успехом што је на овом конкурсу – без старосног ограничења и под шифром – наша ученица Јована Мркела освојила другу награду.  Такође се поносимо учешћем и наградом на литерарном конкурсу Задужбине „Доситеј Обрадовић“ под називом „Идућ’ учи, у векове гледа“, као и наградама „Вуково звоно“ Огранка Вукове задужбине из Лознице и „Дани ћирилице“ из Баваништа.

Са Вуковом задужбином веома добро сарађујемо: три године узастопно организовали смо  представљање алманаха „Даница за младе“ у школи. Ти књижевни сусрети су драгоцени за старе и нове чланове „Сремца“ који читају своје првонаграђене радове, одштампане у „Даници“,  али и за све ученике наше школе,  јер се на њима представљају лепота српског језика и књижевности у делима  најпознатијих писаца за младе (гости су нам били Божидар Пешев, Дарко Лукач, Гордана Малетић, Злата Коцић, Благоје Рогач, Слађана Ристић и др.).

У 2013. години, када је слављен велики јубилеј – 130 година постојања Економске школе „Нада Димић“, штампана је Благородна лоза, збирка награђених радова ученика из десетогодишњег рада секције. Сматрам то својим највећим успехом у раду са децом, јер сам све њихове радове упорно чувала, класификовала и припремала за штампу, очекујући прилику да их обједињене објавим и покажем широј публици као књижевно вредне изданке једне стручне школе са великом традицијом у образовању и култури. Наиме, Културна секција „Сремац“ објавила је 1938/39. алманах о свом раду, па је ова наша збирка својеврсни изданак лозе која је давно засађена у нашој школи.

На 130. рођендан школе одржан је свечани састанак свих – некадашњих и садашњих – чланова Литерарне секције „Сремац“ чији су радови објављени у збирци „Благородна лоза“. Четрдесетак аутора из различитих генерација у последњих десет година рада секције упознали су се и дружили у библиотеци школе, потписивали једни другима ауторске примерке и договорили се о новом сусрету, на коме ће бити права промоција збирке „Благородна лоза“. Збирка је поклоњена свим гостима свечане академије за Дан школе и тада представљена трима песмама, чији су аутори припадници различитих генерација.

Међутим, највеће признање и част књижевним радовима у овој збирци био је песнички сусрет на коме је представљена „Благородна лоза“. Гост песник Матија Бећковић пажљиво је слушао одабране песничке и прозне радове и говорио о надарености аутора из збирке и њеном језичком и књижевном квалитету. Истичући значај рада са младима и успех Литерарне секције „Сремац“, присетио се сопствених почетака у литерарној секцији Ваљевске гимназије.

Позивамо све заинтересоване ученике да се пријаве за рад у Литерарној секцији „Сремац“ и својим радом допринесу још лепшем расту стваралачке и културне традиције школе.

Руководилац „Сремца“

                                                                                   Снежана Обрадовић